dimarts, 9 de maig del 2017

RECOMANEM EN ABRIL 2017


Recomanat a partir de 18 anys : 





Manual per a dones de fer feines
Berlín, Lucía
Pròleg : Lydia Davis
Torrescasana, A. ( trad)
L’Altra Editorial, 2016
Premi Llibreter, 2016


Manual para mujeres de la limpieza.
Lucia Berlin.
Vázquez Nacarino, E. ( trad)
Alfaguara, 2016.





L'autora afirmava: "Exagero molt i barrejo ficció i realitat, però no dic cap mentida".



El llibre que ara publica L'Altra Editorial ( i Alfaguara en castellà ) és una selecció dels seus 43 millors relats, ( d’un total de 76 contes que havia publicat en tres volums diferents ), és una traducció de la darrera edició de l'obra de Berlin publicada als Estats Units: «A Manual for Cleaning Women. Lucia Berlin,Pan Macmillan UK,2015»

Sorprenent estructura del llibre: un laberint, un trencaclosques que a través de les diferents històries va mostrant-nos la vida de la protagonista. Personatges supervivents i perdedors. No és un llibre fàcil ni còmode de llegir per aquesta estructura i per la duresa dels fets que conta, alternant estones d'humor negre, ironia ... Situacions dures que mostren una capacitat de resposta dels personatges inesperada. Tot va en contra dels protagonistes.

Semblen relats independents, en realitat són relats autobiogràfics, posant-se diferents noms. La seua lectura requereix una reflexió per saber qui està contant la història, on sovint n'hi ha un canvi de narradora.



Literatura real, sincera, descarnada, esquelètica, ... on es narren els fets quotidians tal com succeeixen, sense cap judici ni valoració moral. Relata les angoixes de l’autora, la qual, amb mirada lúcida, penetrant i transparent, no defuig cap tema : L’alcoholisme, les malalties, l’avortament, la sexualitat, les addicions, la solitud, la inestabilitat afectiva, les diferències entre classes socials, la repressió en una societat intolerant a diferents tipus de relació amorosa, les condicions de vida a la presó, les relacions familiars, ...



Duríssim i fantàstic.