dimecres, 27 d’abril de 2016

EXPOSICIÓ ÀLBUMS IL·LUSTRATSLLOC : CASAL D'ELX

DIES : De divendres 22 abril fins divendres 6 de maig de 2016

HORARI : de 18 a 21 h.

CATÀLEGÀLBUMS

1.- Versions de contes populars i de tradició oral

Si us agrada recordar els contes de Tradició Oral, reconèixer-los a través de les versions que s'han fet i tornar a explorar el món de la vostra infantesa :


2.-Àlbums per a la gent menuda
Si cerqueu llibres per als més menuts i per a les més menudes que ofereixen un trobament joiós, lúdic i afectiu ...:

 


3.-Àlbums sense text

Si les imatges suposen per a vosaltres suggerències, emocions, històries i sensibilitats.
4.- Àlbums de poesia

Si podeu deixar-vos emportar per ritmes, rimes i tonalitats poètiques per a compartir-les col·lectivament:


 

Il·lustrat per
Text de 
 
Títol
Editorial
1
Grau, Carme
Empar de Lanuza ;
L’abecedari del diumenge


Diputació València, 1988
2
Blake, Quentin
Roal Dahl
Versos perversos


Empúries, 1996
3
Balzola, Asun
Xirinacs, Olga
Marina. Cavall de marBarcanova, 2004
4 Sol'e Vendrell, C. Marti i Pol, M.
Bon Profit .Per molts anys


Barcanova 1999
5
Beisner, Monika
Beisner, Monika
El mon capgirat

Lumen, 1991


5.- Àlbums amb humor

Si penseu que els llibres d'humor tenen una funció catàrtica necessària per a desdramatitzar els nostres conflictes quotidians.
6.- Àlbums arriscats

Si sou capaços d'enfrontar-vos a llibres arriscats i colpidors, trencadors i rebels

 

Il·lustrat per
Text de

títol
editorial
1
Olmos, R.
Aliaga, R.
El príncep dels embolics


Baula, 2009
2 Rivera, Alba
Saki
El contador de contes

Ekare 2009

3
Haas, Cornelia
Beuscher, A.
Més enllà del gran riu


Joventut,2004
4 Danowski, S. Carballeira, P. Començar
Kalandraka&Hipotesi, 2012

5
Hughes, E,
Hughes, E.
Salvatge 
 
L. Zorro Rojo, 2015
6
Devin Asch
Frank Asch
Els ratolins de la senyora Marlowe
Juventut,2007
7
Urberuaga, E,
Molist, P.
Dos fils
La Galera, 2007
8
Shaun Tan
Shaun Tan
Contes de la perifèria

Barbara Fiore, 2008


 
7.- Àlbums clàssics del segle XX.


Si voleu gaudir de llibres, per a nenes i nens, inoblidables, que han deixat empremta i que ja considerem clàssics de la literatura infantil del segle XX .

                                                 

8 .- Còmic/ novel·la gràfica


De difícil classificació però de lectura apassionant.Il·lustrats per
Text de
Títol

Editorial
1
Spiegelman, Art
Spiegelman, Art
MausInreves, 2006
2
Shaun Tan
Shaun Tan
EmigrantesBarbara Fiore, 2010
3
Seiznick,B
Seiznick,B
La invencio de l'Hugo Cabret

Cruilla, 20129.- EDITORIALS
selecció  d'un llibre de cada editorial10. Il·lustradores i Il·lustradors:

Una reduïda i escollida mostra del conjunt .

 


dilluns, 25 d’abril de 2016

EXPOSICIÓ ÀLBUMS IL.LUSTRATSCasal d'Elx, 22 abril 2016
diadelllibre
Un record, abans de començar , al paper vergonyós que Europa està representant amb els refugiats , en paraules de Joana Raspall :


Si haguessis nascut 
en una altra terra,
podries ser blanc, 
podries ser negre... 
Un altre país 
fóra casa teva,  
i diries "sí" 
en un altra llengua.
T'hauries criat
d'una altra manera 
més bona, potser;
potser, més dolenta. 
Tindries més sort 
o potser més pega... 
Tindries amics 
i jocs d'una altra mena; 
duries vestits 
de sac o de seda,
sabates de pell 
o tosca espardenya,
o aniries nu
perdut per la selva. 
Podries llegir 
contes i poemes, 
o no tenir llibres 
ni saber de lletra.
Podries menjar
coses llamineres 
o només crostons 
eixuts de pa negre.
Podries ....podries... 
Per tot això pensa 
que importa tenir 
LES MANS BEN OBERTES
i ajudar qui ve 
fugint de la guerra, 
fugint del dolor
i de la pobresa. 
Si tu fossis nat 
a la seva terra,
la tristesa d'ell
podria ser teva 
(Joana Raspall. Com el plomissol, La Galera, 1998 )

                  .          
Benvingudes i benvinguts a aquest espai ja conegut per vosaltres i que apareix, en aquesta ocasió, transformat en un paisatge d’imatges i textos per emocionar-vos, per a sentir-vos corpresos, per a remoure les vostres consciències o, probablement, per a recordar etapes de la vostra infantesa.

El Col·lectiu de Literatura Infantil i Juvenil d’Elx , membre del MRP Escola d’Estiu de les Terres del Sud del País Valencià està format per mestres de diferents nivells educatius. El nom de Pep Sempere és un homenatge al nostre company i amic. La seua memòria està sempre present.
Ens reunim, des de fa 30 anys per a compartir la reflexió i l’estudi al voltant de la lectura i la literatura infantil i per a seleccionar acuradament els llibres que formen part d’una extensa bibliografia al llarg de 30 anys de treball.
Per tant, cadascú dels llibres que aquí apareixen estan llegits i debatuts basant-nos en una anàlisis de continguts i d’utilització del llenguatge, tant literari com plàstic. Ho fem de la manera mes rigorosa que som capaces.
Som en definitiva persones apassionades per la literatura que llegim per a abandonar-nos en els ritmes i perdre’ns en el temps, per a embolicar-nos en la màgia de les paraules, per a viatjar a l’interior d’un mateix, per a assumir la nostra pròpia identitat i acceptar les diferències i, finalment, per a descobrir a l’altre i al poder de la col·lectivitat.
El col. lectiu amb aquesta exposició pretén:
1- Traure els àlbums il·lustrats de les biblioteques i llibreries per a que ocupen altres espais amb la finalitat de fer-los més visibles, més accessibles, aventurers a la recerca d'un públic infantil i adult allunyat dels àmbits literaris.

2- Donar a conèixer un gran número de llibres de qualitat publicats en català i demostrar la importància de la literatura en la nostra llengua.

3- Reivindicar el Casal com un espai on la llengua és converteix en un vehicle de comunicació/relació, de cultura i d'art, on volem que s'incloga la nostra passió: la LITERATURA.

Tanmateix, quan va començar aquesta història?
Lola Anglada, Apel·les Mestres, i molts altres il·lustraven ja llibres per a nens en la Barcelona del principi del segle XX . Després vingué la guerra civil i els llargs anys de postguerra i dictadura, amb l'exili i el silenci .
És a finals dels anys 60, quan en Catalunya comença a recuperar-se el llibre infantil il·
lustrat. Els àlbums Frederick i Nadarin van aparèixer per primera vegada en Espanya ,... en català, en 1969, l'editorial Lumen publicà els dos , traduïts per Mª Aurelia Capmany .
En els anys 70 un grup d' il·lustradors format entre altres per Asun Balzola, Miguel Calatayud, José Manuel Boix, Carme Solé, José Ramón Sánchez, Ulises Wensell, Montse Ginesta i molts altres iniciaren amb força la recuperació, eren rupturistes, originals i s'havien format tant en els clàssics com en les noves corrents artístiques. Avui continuen essent il·lustradors de referència de la literatura infantil espanyola . Els caracteritza la diversitat d'estil, tècniques, etc, … són independents i autodidactes , i han marcat un espai de llibertat creativa per a tots els que han arribat després i els han reconegut com a mestres.(Victoria Fernández,http://cvc.cervantes.es/actcult/ilustracion/tendencias.htm )
Quan aquest col·lectiu començà el seu treball al voltant de l'any 83 ja hi havia doncs un llarg i ric camí encetat i arribava a les nostres mans una bibliografia de llibres de literatura infantil i juvenil recomanats per la seua qualitat literària.
Però nosaltres encara no sabíem ben bé com diferenciar entre llibres il·lustrats i àlbums il·lustrats.

Quina és la diferència entre àlbum il·lustrat i llibre il·lustrat?
Un àlbum il·lustrat, segons Denise Escarpit,( Peonza , nº 70) és una obra en la qual la il·lustració és allò que predomina, podent estar el text absent o amb una presència per sota el cinquanta per cent de l'espai. Les imatges mantenen un diàleg amb el text , una sinergia que enriqueix ambdós. Per a Shaun Tan la il·lustració és una forma única d'expressió narrativa, que apel·la a la imaginació del lector .

Entenem que els àlbums i llibres il·lustrats són un mitjà per oferir als xiquets/es una manera de mirar, per observar la representació del món que fan altres i comparar-la amb la pròpia, per abocar-nos altres mons, per veure l’altre costat dels objectes, per a imaginar, …

Quins àlbums presentem avui aquí ?

Trobareu els àlbums agrupats en racons :

RACÓ D'IL·LUSTRADORES/ IL·LUSTRADORS 
 

En aquesta selecció no estan tots , és clar, sinó una reduïda representació .Trobareu els que iniciaren el camí ( Sendak, Ungerer, Leo Lionni, etc ) , els que hem anomenat grup dels 70 ( Asun Balzola, Carme Solé, ... ) , els seus hereus ( Aitana Carrasco,... ) i noms actuals tan excepcionals com H.Oxenbury, o R. Innocenti Tota una barreja de tècniques , escoles i tendències , molt lluny de la uniformitat de Walt Disney .

RACÓ DE LES EDITORIALS 
 

Editorials clàssiques i noves, però totes arriscades , valentes i compromeses. Tot un munt d’editorials que van des de les que començaren la publicació de llibres infantils i juvenils en català com ara La Galera i Joventut fins a les més jóvens que fan xicotetes incursions en la publicació en català, com ara A buen paso.

RACÓ DELS ÀLBUMS 
 
Calia agrupar-los d'alguna manera, fugíem de l'agrupació per edats, i hem optat per aquests 8 grups : Clàssics i inoblidables, / de tradició oral, / colpidors i rebels,/ amb ritmes i rimes per compartir, / amb humor catàrtic,/ lúdics i afectius per als més menuts ,/ novel·les gràfiques per als grans, / i sense text per a qualsevol edat .
Descartem de la nostra selecció àlbums amb il·lustracions amanerades , infantilitzades, els que ens mostren una realitat plana i sense perspectives d'eixida,els falsos àlbums, on la imatge no assegura la continuïtat en la lectura,els àlbums amb il·lustracions com a simple decoració del text, o els àlbums-foto.( Peonza nº 70)
Moltes gràcies per la vostra assistència, gràcies a l’amabilitat del Casal per cedir-nos el seu espai i ara, com que no entenem un final sense la presència de la poesia volem acabar amb altre poema de Joana Raspall que us anime i il·lumine per seguir l'exposició amb altra mirada :


La cançó del poeta

Si jo fos un rossinyol
cantant, enamoraria.
Si fos un follet del bosc,
amb les fades jugaria.
Si jo fos un papalló,
totes les flors besaria,
i si fos un nuvolet,
pels cels llunyans em perdria.
Si jo fos un floc de neu,
al cim més alt lliuraria,
i si fos una fonteta,
gotes d’argent rajaria.
No sóc núvol ni follet,
floc de neu ni papalló,
fonteta ni rossinyol,
però tinc un do millor
per sentir-me a cada instant
tal com jo desitjaria:
tinc el do de veure el món
amb ulls plens de fantasia.
(Com el plomissol. Ed. La Galera, 1998. pàg…9)


COL.LECTIU DE LITERATURA INFANTIL/JUVENIL PEP SEMPERE
 

diumenge, 10 d’abril de 2016

RECOMANEM EN MARÇ 2016


A PARTIR DE 4-5 ANYS 
 
 

Una vegada més hem de felicitar a Kalandraka per arriscar-se a editar llibres ja exhaurits, com la col·lecció del petit ós, de Minarick, il·lustrada per M.Sendak.

Aquest consta de 4 històries senzilles amb diàlegs molt propers a la gent menuda.

El petit ós i el mussol: identificació del petit amb el pare i el desig de ser gran com ell. Destaca la importància del joc simbòlic amb els amics , per afrontar la realitat , imitar els pares, i sentir-se important en la família

« saps què? Ho farem veure. El tronc farà de vaixell i jo faré de pare Ós. Tu pots fer de tu mateix i tots dos farem veure que pesquem .( pag. 14)»

El pare ós torna a casa : enumeració acumulativa de personatges engrescats per la notícia de que el pare torna a casa amb una sirena. Etapa del realisme màgic on tot el que desitge pot fer-se possible. El pare representa el realisme, les sirenes no existeixen. El conflicte el soluciona el pare desviant el desig cap a un altre objecte tan atractiu com les sirenes, els caragols marins.

Atac de singlot: diàleg amb tots els personatges al voltant dels remeis casolans per a curar-se el singlot.: beure aigua, mantenir la respiració, ...

La sirena del petit Ós: «però jo havia dit potser ....» diàleg sobre la sirena. Uns pares que segueixen el fantasieig del perit ós, no intenten corregir-lo ni canviar la seua necessitat psíquica.En resum :

La construcció de cada conte respecta moltíssim la tradició: enumeracions, acumulacions, anada i tornada,... són contes rodons, plens d'humor i tendresa, escrits amb molt d'afecte.

No són sols per a gent molt menuda, una persona adulta, a més de gaudir-ne trobarà reflectit tot un model de relacions amb la infància, tractada amb gran dignitat, on sobretot es reivindica la necessitat del joc I l'actitud de respecte envers l'autonomia infantil.

Parlen d'una realitat interna, de la necessitat del joc simbòlic, de la complicitat entre adults i nens, de la necessitat de la fantasia per a arribar a un creixement personal.

  
A PARTIR DE 14-15 ANYSÍcar / Ícaro

Federico Delicado

Kalandraka, 2014
VII Premi Internacional COMPOSTELA per a àlbums il·lustrats
 
Comença el llibre amb la solitud del protagonista. El llibre planteja a les lectores que llancen hipòtesis sobre els pares: han mort?, l' han abandonat?
Les il·lustracions ens introdueixen en un món gris; la gama freda ens envolta i ens predisposa a pensar el pitjor. Algunes recorden a Hopper, l'artista que pinta la solitud. Text i il·lustració es complementen i s'enriqueixen mútuament. El gris alterna amb el color segons si conta la vida a l'hospital/ orfenat o la vida amb els pares.
Seguint la lectura, ens trobem amb la resposta del xiquet dient que els seus pares són ocells. Aquesta resposta allunyada de tota lògica ens fa plantejar-nos noves hipòtesis: és mentida?, està boig?, és un fantasieig?
A partir d'aquest moment, comença la història dels pares amb unes il·lustracions en color. Un contrast respecte als grisos que es pot interpretar com una separació entre realitat i fantasia, o entre els records i la vida actual.
Per a ell la desaparició dels seus pares no és traumàtica, és una progressiva transformació desitjada per ells, que expliquen com han estat les transformacions dels seus avantpassats .En canvi per a altres personatges de la història es tracta d'un abandonament familiar.
El pare marxa, un corrent càlid se l'enduu, expressió que sol utilitzar-se per a la mort. Si és metàfora de la mort,... com interpretar les paraules del pare, quan diu que estava esperant-la amb ànsia, com la felicitat suprema ?
Tanmateix, la infermera parla d'abandó. Aquesta pàgina deixa entreveure que els pares han abandonat  Ícar i ell es nega a acceptar la realitat.
Comença la tercera part de la història familiar amb l'inici de la transformació en ocell de la mare complementat amb una il·lustració que recorda a Picasso en el quadre "mujeres que corren ..". La mare marxa també convertida en oreneta. Ell continua fantasiejant: vindrem a buscar-te.
A la quarta part, Ícar sent el seu moment de canvi, obri les finestres i recorda les paraules del pare: no tinguis por a volar. La història finalitza deixant-nos el dubte: és un suïcidi final d'un conte realista? O una fugida cap a la llibertat en clau fantàstica?
Així doncs, acaba el llibre com comença ... amb la solitud... del lector... davant tantes possibles interpretacions , dubtes i preguntes sense resposta..

A PARTIR DE 16 ANYS 

Memòria d’uns ulls pintats/ Memoria de unos ojos pintados

Lluís Llach.

Empúries Narrativa, 2012

Seix barral, 2012
« Érem com funàmbuls que ens manteníem fràgilment dempeus damunt dels estralls d'una guerra que ho deshumanitzava tot. La fam, la misèria, l'èpica, els ideals, la mort, la rancúnia, la desesperança, l'amor, la crueltat, la compassió, tot es barrejava en un cos a cos inaudit i feia del nostre interior més íntim una massa amorfa d'horitzons erms.» ( p.184)

Un apropament molt necessari als anys de la república, la guerra civil, i la repressió posterior, amb una esgarrifadora descripció del patiment i de les emocions humanes; un cant a l'amistat i a l'amor, i a la solidaritat entre els que no tenen res .
Demostra una gran sensibilitat a l'hora de contar tot l'horror de la guerra i la postguerra dels vençuts.
Gran part del llibre està dedicat al context històric on apareixen petits fragments de la història amorosa. Cap al final del llibre es centra en la vida amorosa del protagonista.
Tot el llibre està ple d'homenatges : és un homenatge als seus pares , a la societat de la república, a Barcelona , a l'educació, a l'amistat, a la solidaritat ,... des de la nostàlgia, però ben documentat .És també un homenatge a l'escola i al concepte republicà de l'educació i tot un cant a « l'escola del Mar»
Ens ha sorprès la tendresa ...la capacitat de contar tantes coses de manera tan fluida ....el llenguatge tan ric...
Els personatges estan molt dibuixats i perfilats. Amb ells entres en un món desconegut i prompte el fas teu. En aquest llibre les dones són més comprensives, intuïtives, solidàries ... s'organitzen i busquen solucions en tant que els homes no s'aclareixen tan bé, actuen amb més egoisme, i busquen culpables en lloc de solucions.
Explica els horrors de la guerra i dels colpistes, però no defuig la crítica a l'esquerra i les seus errades.
És un llibre imprescindible perquè des de la literatura fa una reivindicació de la memòria històrica , no sols a partir de documents sinó , sobretot, basant-se en la memòria oral i el record dels vius. Té tanta humanitat que queda dissimulada la part històrica .