diumenge, 15 de maig de 2011

El pañuelo de mi abuelaSÍ PER NO
El pañuelo de mi abuela
Janisch, Heinz
Lóguez, 2009


Es tracta de l'amor que sent un nen per la seua àvia representat per totes les coses que amaga el seu mocador (se suposa que fa referència al món de la infantesa). També del pas del temps i la realitat que fa que desapareguen totes les coses atrapades en el mocador on només quedara l'afecte i tot el que suposa la seua àvia per al protagonista.
La il.lustració sembla, més bé, que distorsiona la història afegint coses que no apareixen però que tampoc explica o complementa la història.
No hi ha una bona relació entre la il.lustració i la història.

El poso de café
El poso del café.
Carrasco, Aitana
Ed. Kalandraka, 2009

Narra la història d’una relació de parella en la qual es denuncia el domini de l‘home.
En cada pàgina,de format menut, hi ha textos molt breus (un parell de línies) i una il·lustració d’estampes o cromos antics transformats per enriquir i fer comprendre millor el text.
Es un divertiment artístic-literari format per una galeria d'imatges impossibles, plenes de simbolisme i doble sentit, amb un llenguatge culte i ric en jocs de paraules..
A partir de 14 anys

Tonino l'invisible
TONINO L'INVISIBLE
Gianni Rodari / A. Sanna ( il.)
Libros del zorro rojo, 2010

Projecte editorial que converteix un conte de “Contes per telèfon”en album il·lustrat, cercant un apropament gràfic a l'humor de Rodari que puga fer-lo més interessant a lectors més menuts.Fantasiejar sobre ser invisible és a temporal i pot ser atractiu i desitjat per tots els xiquets.
Il·lustracions: coloristes, lleugeres, realitzades amb pinzellades llargues i novedoses.
A partir de 8-9 anys

El pez rojo
EL PEZ ROJO
Taeeun Yoo
Factoria K Libros, 2011Impecable llibre on , a través del text i les imatges, l’autora coreana, ens submergeix en una bella història, mostrant-nos, al mateix temps, tot el poder de la literatura: ens transporta a altres mons recreant-nos en ells, ens retorna a la realitat transformant-nos, provocant –nos un canvi, una nova mirada, juntament amb el poder de la seua seducció.
Podem intuir certs homenatges a altres grans llibres com Alicia de Lewis Carroll o el meravellós viatge de Neel Holguerson de Selma Laguerlof.
Les il·lustracions en tons ocres de bells contrastos amb els vermells, dóna una agradable calidesa i afectivitat a la història. Prenent prestades les paraules, diríem que “es un susurro en voz alta”.
A partir de 6 - 7 anys.

Una habitación en Babel
Una habitación en Babel
Eliacer Cansino
Anaya,2009

Premi nacional de literatura infantil i juvenil 2010, Eliacer Cansino escriu una novel·la coral en la que tots els personatges busquen alguna cosa, una llibreta perduda, un germà, una il·lusió, o un compromís amb la vida …
El recorregut vital (amor, solitud, amistat), el relat social dels immigrants i les relacions entre els diferents personatges (dues generacions, els adolescents que s’enfronten al pas a la maduresa i la generació més madura que deu calibrar el seu grau de compromís per orientar els joves) són les claus amb les quals fabula una història interessant i esperançadora.
A partir de 16 anys

Tanca els ulls


Tanca els ulls/Cierra los ojos
Pérez Escrivá, Victoria / Claudia Ranucci (il.)
Ed. Thule, 2009


Dos xiquets germans contrasten les seues formes de veure el món en forma de diàleg.

Un d'ells explica les coses que li envolten tal com ell les percep; és a dir tal com les veu.

L'altre germà, les percep d'una altra manera, no contrària però sí diferent. Cerca les qualitats sonores, olfactòries i tàctils de les coses.

Només en l'última pàgina descobrim la raó: el segon germà és cec.

Recorda altres llibres que plantegen les diferències de punts de vista (“Ratón muy alto, ratón muy bajo” en Historias de ratones de Arnold Lobel, Siete ratones ciegos de Ed Young…)

Les il·lustracions, molt atractives i modernes estan realitzades amb una elegant tècnica de collage, amb retallades de diferents textures de paper i cartó de diferents colors per a compondre les imatges.

A partir 4-5 anys.

El hombre que plantaba árboles


L’home que plantava arbres/ El hombre que plantaba árboles
Jean Giono.
Viena Edicions, 2008 /Olañeta ,2007És una història senzilla però profunda. Sense haver d' explicar grans idees, l'autor és capaç de transmetre amb humanitat i tendresa un fet extraordinari, d'un personatge real, que actua dia a dia sense esperar cap reconeixement, tan sols la seva satisfacció pel treball ben fet :

Tal com diu l'editorial , és “la història d’Elzéard Bouffier,(...) que transforma el paisatge que l’envolta. De llavor en llavor i de planter en planter. Cada dia, durant totes les hores de llum. I mentre el país es debat en la primera guerra mundial, i després en la segona, ell continua plantant arbres incansablement, fins a cobrir tota la muntanya de verdor i canviar per sempre la vida de tots els habitats de la regió”

Un relat breu, descriptiu i amb un llenguatge acurat i concís ; ens transmet un missatge ecològic i pedagògic sense fer-lo explícit. Apel·la als sentits i està bellament narrat.

A partir de 12-13 anys

Tuerto, maldito y enamorado

Tuerto, maldito y enamorado
Huertas, Rosa
Edelvives, 2010

Novel·la amb uns personatges desdibuixats, però amb una bona descripció de situacions on trobem pinzellades sobre la vida de Lope de Vega. Una atractiva història de fantasmes amb dosis d'intriga i passió; un recorregut temporal, d'anada i tornada, des del segle XXI al segle XVII.
La protagonista adolescent intenta resoldre el conflicte “vital” que li planteja el fantasma, un personatge del segle XVII. Per aconseguir-ho, la jove ha de fer un recorregut insistent entre dos espais relacionats fortament amb la literatura: la biblioteca del seu institut i la casa museu de Lope de Vega. A través d'eixe itinerari es va cuallant una relació afectiva, quasi amorosa amb eixe fantasma.
Les reflexions i decisions de la protagonista suposen factors fonamentals que ajuden a la seua maduresa personal per a enfrontar-se als conflictes familiars que l'angoixen i sobre tot a l'acceptació de si mateixa.
A partir de 14 i 15 anys.